מצוות הציצית הייתה חלק בלתי נפרד מחיי היהודי מאז ומעולם, אולם, ניתן לראות היום פער די מובהק בין הנוכחות הפיזית של אותה הציצית על גופו של האדם, לבין היעדר הנוכחות הרוחנית שלה בחיי לא מעט אנשים.
מצד אחד, מצוות הציצית נתפסת בתור מעין מצווה חסרת מאמץ, ומצד שני בקרב לא מעט אנשים היא לא פחות ממאפיין זהותי של ממש. אז מה חשוב לדעת על הלכות ציצית, ומה נוכל ללמוד על כך מהמקרא? על כך ועוד נסביר לכם במהלך המאמר הבא שאתם עומדים לקרוא.
הלכות ציצית – קצת רקע
הציצית בעצם אמורה להוות תזכורת מתמדת לעם ישראל על מצוות התורה. מעבר לכך, הציצית גם עוזרת לנו להתחבר רוחנית לקב"ה, והיא אמצעי בו אנו משתמשים על מנת להראות לבורא עולם את מידת מסירותינו. כמובן שכמו מצוות אחרות, גם כאן – הציצית גם אמורה להבדיל בין עם ישראל לבין יתר העמים. להלן דיני הציצית:
-
קשרים – קשירת הציצית צריכה להיעשות בדרך ספציפית שכן, מדובר בחלק חיוני במסגרת התהליך. קיימות מספר דעות בנוגע לכך, אך באופן כללי המטרה היא ליצור סדרת קשרים וכריכות, וזאת במטרה לחבר בצורה מסוימת את ארבעת הפתילים ישירות לבגד.
-
הפתילים – ישנם ארבעה פתילים, ולמעשה אחד מהם אמור להיות תכלת. לאורך השנים, בעיקר בעקבות קושי משמעותי להשיג תכלת אמיתי היה נהוג להשתמש בלבן, אם כי ראוי לציין שהיום קיימים פתרונות שמאפשרים לנו לחזור לתכלת המקורי – כמו חברת פתיל התכלת.
-
הברכה – ישנה ברכה מיוחדת, אותה צריך להגיד לפני שאנחנו מתעטפים בטלית.
מתי ניתן לראות אזכור ראשון של ציצית בתורה?
ובכן, השורש צו"צ מופיע לראשונה בתורה בציץ של הכהן הגדול:
"ועשית ציץ זהב טהור, ופתחת עליו פתוחי חותם קודש לה'. ושמת אותו על פתיל תכלת והיה על המצנפת, אל מול פני המצנפת יהיה. והיה על מצח אהרון, ונשא אהרון את עון הקדושים אשר יקדישו בני ישראל לכל מתנות קדשיהם והיה על מצחו תמיד לרצון להם לפני ה' ".
הציץ בעצם נמצא על המצח של הכהן הגדול. המצח הוא מקום מרכזי ובולט, ומכאן ניתן להבין כי גם החריגה של הזהב הטהור ממצחו היא זו שמבליטה את הציץ. ביטוי נוסף שחשוב לשים לב אליו הוא "ולא תתורו אחרי ללבכם ואחרי עיניכם אשר אתם זונים אחריהם".
בפרשת שלח לך, שבסופה מגיעים אל פרשיית ציצית – עוסקת בחטא של המרגלים. משה רבינו שולח את המרגלים "לתור" את ארץ כנען. כאן נראה כי המילה "לתור" משמע מבט ובחינה מעמיקה אודות דבר מסוים.
מצוות הציצית בעצם נועדה לתקן את דרך הראייה השגויה של המרגלים שכן, המרגלים תרו אחרי לבבם ועיניהם. מכאן ניתן להבין, כי הציווי שניתן לנו הוא לראות את הציצית, משום שהיא תשמור עלינו שלא לתור אחר העיניים והלב.
כמה מילים לסיכום הלכות ציצית
מצוות הציתית והלכות ציצית זו אחת המצוות המרכזיות ביהדות, ולכן החלטנו להסביר לכם כל מה שצריך לדעת על הלכות ציצית במאמר זה. כדאי לדעת כי היום ניתן לשמור על המצווה במלואה, וזאת בזכות עמותת פתיל תכלת – שמייצרת פתילי תכלת מקוריים מחילזון ארגמון קהה-קוצים מזה שנים.